LivingGreen kickoff meeting

Hoewel het woord ‘duurzaam’ te pas en te onpas wordt gebruikt voor commerciële doelen, liggen er achter veel van die initiatieven goede intenties. Het het ligt natuurlijk aan ons, als collectief, om de handschoen op te pakken en er iets mee te doen dat ligt in je persoonlijke visie.

Zo ook LivingGreen. LivingGreen is een Europees initiatief dat de oorsprong vindt in het – op een duurzame manier – behouden van cultureel erfgoed.  Hoe schrijnend moeten de beelden zijn van tempels die worden verwoest in het Midden-Oosten. Maar goed, in Europa is er dus een intentie om het te bewaren en er is geld vrij gemaakt om plannen te supporten. Nederlandse gemeenten hebben de mogelijkheid zich in te schrijven voor het runnen van een lokaal livinggreen project. Deventer heeft dat gedaan en heeft de kans gekregen een LivingGreen project te doen.

Deventer heeft dat idee opgepikt en – geheel conform oude manier van denken – gelijk een stichting geformeerd die dit pand moet gaan beheren en vullen. Het goede daaraan is dat de stichting het aandurft om de beperkingen van de EU-gedachten op te rekken. Het gaat de stichting niet alleen om duurzaam behoud van erfgoed maar om verduurzamen in de breedte. Het pand zou het centrum moeten worden duurzame toepassingen en een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid, wetenschap en burgers.

Sustainocratie?

Vooral op dat laatste punt geloof ik dat een initiatief als LivingGreen kan helpen een platform te zijn waar mensen zoals ik, met sustainocratische gedachten, elkaar kunnen vinden. Een plek waar toekomstige projecten op het gebied van de StadVanMorgen, Aireas, Fre2sh en Safe een plek hebben om elkaar te ontmoeten en te werken aan de projecten. Innovatief denken dus en dat is een mooi startpunt.

Op donderdag 8 oktober 2015 was de kickoff meeting. Meer dan 100 mensen bij elkaar die allemaal op de één of andere manier met elkaar duurzame gedachten konden delen. Na enkele introducties konden de deelnemers zich splitsen in diverse subgroepen en Jeroen Bartels – eigenaar Fre2shfarm de Oorsprong – en ik hadden de werkgroep ‘stadslandbouw’ voorbereid.  En wat fantastisch om te zien dat in die werkgroep overheid, consumenten, bedrijfsleven en wetenschap was vertegenwoordigd.

Wat me steeds weer opvalt is:

  • de burgers wel willen maar niet weten hoe
  • de politiek wil meewerken maar wacht op plannen
  • de wetenschap heel graag kennis wil delen
  • bedrijfsleven vooral nog aan economische belangen denkt

In ieder geval een eerste groep mensen die bereidheid toont naar elkaars argumenten te luisteren. Het aandurft te vertrekken zonder een stip aan de horizon te hebben, niet wetend waar je uitkomt en hoe de weg gaat verlopen en ook wel het gevoel heeft dat de consument bepalend is voor de vraag en de mens daarom als centraal doel dient te staan.

Voor mij, als sustainocraat, was het een positieve dag. Ik heb mensen ontmoet die het idee van de sustainocratie willen omarmen.

De wereld van Wim de Ridder

Na alle parallelsessies was er een inspirerende sessie van Wim de Ridder over de toekomst. Zijn mening is heel sterk dat het gaat om de kracht van de consument. Dat oude economie geen toekomst heeft, windenergie ook niet maar dat over 15 tot 20 jaar zonne-energie gratis is en er zelfs een energieoverschot komt. Dat betekent weer dat de huidige economie niet meer kan draaien op de belangen van fossiele brandstof en dat deze bedrijven geen toekomst hebben.

Een interessante gedachte. Een voorbeeld van zijn gedachten is te vinden in deze YouTUBE film.

Door: Hans Leemans, sustainocraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: