Kippen, eieren & kuikens

Dit jaar is hier een rijke beweging en avontuur met kippen, eieren & kuikens. Het is een genot en leerzaam om kippen te houden. Ik geniet er ook volop van en ben dol op de leuke lieve haan en mooie kippenmoeders. Dit jaar begonnen we met 1 haan en 3 kippen.

image

De kippen lopen los op het terrein wat betekent dat je de eieren op spontane plaatsen tegenkomt en moet opletten dat je met je blote voeten niet in een rondslingerend ei stapt.

Al snel in het broedseizoen kon ik geen eieren meer vinden en lieten 2 van de 3 hennen zich op een gegeven moment haast niet meer zien. 1 van de hennen was helemaal verdwenen en daar was ik niet blij mee, want ik had geen idee waar ze was. Opgegeten of haar nest ergens anders geplaatst?

Al snel werd duidelijk dat er een nest met eieren verstopt zat onder de kaasjeskruidstruiken met een brave broedende hen. Uiteindelijk kwamen er 11 kuikens uit haar eieren.

image

De verdwenen hen kwam op een gegeven moment ook aanwandelen met haar kuikens. Zij scharrelden de hele dag rond op het terrein en verdwenen eind van de dag terug naar hun “geboorteplek” een halve straat verder ergens in een tuin om vervolgens de volgende ochtend hier de dag weer door te brengen. Zo ging dat een tijdje door.

Doordat de kuikens samen met de hen los liepen en overal scharrelden waren ze wel kwetsbaar, omdat ze niet in het hok gingen overnachten. Je vertrouwt op het natuurlijke overlevingsproces, maar helaas alle kuikens zijn uiteindelijk verdwenen. Opgegeten door poes, roofvogel of ander roodier?

Het blijft een vraag, maar ik realiseer me ook dat zij voedsel voor andere dieren waren. Toch was ik hier helemaal niet blij mee. Het is triest zo je “eigen” dieren te verliezen. Daarnaast wil ik ook graag het kippen aantal vergroten door organische groei hier op de boerderij.

Nog enigszins beduust en al voelend en denkende hoe ik dat volgend broedjaar aan zou kunnen pakken verdwenen de eieren en hennen weer. Tot onze grote verrassing was er 1 hen met 3 eieren. 1 met 11 eieren (dezelfde hen die eerder 11 kuikens had) en de 3e hen met 8 eieren, verstopt tussen de pallets.
Uiteindelijk zijn er bij de 3 hennen in de “2e legronde” 18 kuikens geboren, waarvan er 3 bij de geboorte het licht niet mochten zien.

Nu lopen er dus 15 kuikens rond, waarvan er een hen met 8 en een hen met 4 kuikens in aparte hokken zitten om de kuikens eerst wat groter te laten groeien, alvorens ze los te laten.

image

De hen met de inmiddels 3 grotere kuikens heb ik recent samen met de haan een aantal dagen in het grote kippenverblijf opgesloten om ze aan elkaar te laten wennen alsook dat ze hun weg weer terug weten om op stok te gaan.

Het boeiende is dat waar verleden jaar de hen en de kuikens vanaf de geboorte vrij rondscharrelden, de kuikens wel wat stress vertoonde. Nu juist de kuikens die langere tijd in een hok samen met moeder hen verblijven waren ze heel relaxt samen. Ze scharrelen vrij rond en vertonen geen stress.

De lerende functie van moederkip aan de kuikens van het omploegen en wormpjes, torretjes pikken gaat nu gewoon in de vrije uitloop door.Op stok zitten ze allemaal samen, er is een plekje voor iedereen.

Het is dankbaar en een rijkdom om zo omringt te zijn met deze vrolijke kakelende en kukelende familie kip.

Heb je belangstelling voor een kip en/of haan voor in je tuin of straat dan hoor ik dat graag. Het is een super leuk en functioneel dier met de heerlijke verrassing van een lekker vers en gezond eitje.

Nicolette Meeder
23 augustus 2015

een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: