Biologische rijkdom

FRE2SH Schalkhaar

Als ik iemand vertel dat ik alleen biologische producten koop, is heel vaak de eerste reactie er een van ongeloof. Immers, biologische producten zijn toch veel te duur? Maar dit vastgeroeste idee is toch echt een fabel, als je maar weet wat je moet doen. Als je maar weet waar je het kunt vinden.

Mijn verhaal (in het kort).

Mijn partner en ik hebben besloten alleen maar gezond voedsel te eten. De voedingswaarde van supermarktgroenten is zo laag dat dit niet volstaat. We wilden beter voedsel, gezonder, betere voedingswaarde en meer smaak. Maar we kunnen ons geen topprijzen veroorloven.

Onze oplossing is simpel.

Ik heb een Turkse vrouw geholpen bij het maken van een website over haar permacultuurtuin. Volgens het sustainocratisch model is dit geen transactie om geld maar een actie om elkaar te helpen. Ik begeleid deze vrouw al enige tijd met sociale media en haar website en heb in ruil daarvoor het voordeel dat ik kan meegenieten van de oogst.

Een tweede keuze was de keuze om ons lid te maken van een deeloogst-tuin. De boer heeft vaste klanten die allemaal een vast bedrag per jaar betalen. Daarvoor kun je de groenten elke dag van het land halen. Vers, biologisch en de boer zorgt voor een unieke selectie van allerlei groenten. De kosten daarvan zijn lager dan 5 euro per week, ruim onder de kosten van groenten als je die bij de supermarkt haalt. Elke dag vers van het land dus.

Ja, de komkommer is niet recht. De courgette ook niet. De wortels hebben allerlei vormen en het zand zit nog aan de groenten. Het halen en verwerken van de groenten is nu een sociale bezigheid geworden.

Sinds kort heeft de Nieuwe Oorsprong, een centrum voor ambachtelijk werkende ondernemers die ik begeleid, gekozen om te vormen tot FRE2SH farm en worden binnenkort allerlei nieuwe dingen ontwikkeld. Op het terrein help ik een man die experimenteert met de bouw van een Aquaponics Systeem. De poep van vissen wordt gebruikt als voedsel voor de planten en daarmee een perfect groei in een bijzonder fraai opgezette kas. Omdat ik hem help krijg ik een deel van de oogst en op die manier kom ik aan kruiden, munt thee soorten, mini komkommers en veel meer.

Op die manier co-creëer ik met die mensen mijn biologische rijkdom. Niet in geld uit te drukken, wel in kwaliteit van leven. Onze kinderen eten lustig mee en wij weten dat we hen daarmee een basis geven voor een gezond leven. Ik ben sustainocraat en denk anders, geloof dat het anders kan en ik heb besloten het anders te gaan doen. Ik wil mijn biologische rijkdom graag delen. Wil jij beter eten, gezonder leven, het anders doen? Neem gerust contact op.

Hans Leemans

P.S.

Op de foto’s ; wortels, pastinaak, bonen, prei, broccoli, komkommer, courgette, tomaten …

een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: